Groddjur
Amphibia
tillhör: Ryggradsjur
Grodor är bra klättrare, t.o.m. på glasrutor
Grodor är bra klättrare, t.o.m. på glasrutor
Våra Groddjur:

Groddjur (Amphibia)

Klassen Groddjur tillhör Stam: Ryggradsjur (Vertebrata)

Klassen Groddjur indelas i stjärtlösa groddjur (grodor och paddor m.fl.), stjärtgroddjur (salamandrar) och maskgroddjur.

Groddjuren tros ha utvecklats ur Kvastfeningarna, och de flesta arterna är fortfarande till stor del beroende av vatten, för äggutveckling och annat.

Underlarvstadiet, som oftatst tillbringas i en vattensamling, andas de med gälar, medan de i vuxenstadium övergår till att andas med lungor.

Många arter har ett hudgift som heter Bufotoxin. Detta används huvudsakligen som försvar, dels genom att det smakar illa, men också att det angriper det attackerande djurets slemhinnor. Människor kan t.ex. få starka problem med ögon, om giftet hamnar där.

Ofast är groddjuren rovdjur, och livnär sig på att fånga mindre djur, som de äter hela, groddjur saknar i allmänhet tänder.

Groddjuren anses ha gett upphov till Kräldjuren.

Läs vidare om våra Groddjur:

Läs vidare: 14 andra sidor angående Groddjur:
2008 är grodornas år,  Akvarium,  Bevarandeprojekt på Kolmårdens Tropicarium,  Fiskar ,  Grodans år 2008,  Grodorna är viktiga - Grodans år 2008,  Hjälp sköldpaddorna - kampanjen ShellShock,  kampanjen Shellshock är avslutad,  Kolmårdens Terrarium,  Mjölkgroda,  Ny grodavdelning,  Sköldpaddor och dinosaurier - Shellshock,  Smådjursterrarium,  Våra djur,  

Följ Gröna Kusten