Våra
Djur

Bevarandeprojekt på Kolmårdens Tropicarium

Tropicarium i Kolmården

En funktion som djurparker, offentliga terrarier och akvarier har, är att upplysa om hur människans påverkan på naturen ofta skapar allvarliga problem för de vilda djur som lever där, på land såväl som i vatten. Ett sätt att belysa sådana problem är med hjälp av kampanjer och insamlingar. Varje år startas nya, aktuella kampanjer för att stödja utvalda djurgrupper, dessa bevarandeprojekt organiseras bl.a. av de europeiska djurparkerna inom European Association of Zoos and Aquaria europeiska djurparksföreningen (EAZA).

2017 Sharktrust

I verkligheten dödar mäniskan mycket fler hajar än hajar dödar mäniskor. Det beräknas att för varje dödsolycka orsakad av en haj dör 10miljoner hajar av mäniskan. Hajfenor anses vara en av de mest värdefulla fiskprodukterna och används till största del i hajfenssoppa. Denna marknad har lett till att hajen nu är väldigt hotad. 
Sharktrust använder donerade pengar för att utöka forskningen om hajar och rockor, och sedan väcka uppmärksamhet om djurens roll i ekosystemet.

Utan hajar står marina ekosystem inför en osäker framtid. Sharktrusts vision är en framtid där hajar och rockor frodas inom ett globalt friskt ekosystem. Läs mer

 

2013/2014 Projekt Valhaj

Valhajen har funnits omkring sextio millioner år på jorden, men upptäcktes och beskrevs först 1828. Den är nu klassad som sårbar av IUCN och på Tropicarium kommer vi i under 2013 starta projekt Valhaj, en insamling för att hjälpa valhajen.

2011/2012 GO-EAST

I Dao Tien Endangered Primate Species Centre i Cat Tien National Park i Vietnam, omhändertar och rehabiliterar Endangered Asian Species Trust misskötta apor vilka sedan släpps ut. Läs mer

2009 Insamlings kampanj för Orangutang

Insamlings kampanj för Orangutan, Indonesia, Borneo Orangutan Survival Sweden,


2007/2008 Grodans år - Year of the frog

År 2008 är grodans år, och fokuserar på groddjuren, som på sista åren fått svårare och svårare att klara sig. Våtmarkers försvinnande samt vissa sjukdomar som människan spridit har fått fatala konsekvenser, vilket det är dags att göra något åt, nu låter vi groddjurens situation komma i fokus.


2005/2006/2007 Shellshock

Under tre år hjälpte Kolmårdens Tropicarium till med att samla in pengar för att stödja sköldpaddorna, och kampanjen Shellshock, EAZA Turtle and Tortoise Campaign 2004/2005. Tack alla ni som stötte oss i insamlingen, det blev 25 000 kronor!

Hajarna matas av dykare

Onsdagar  kl 11.00

Missa inte våra populära djurvisningar. NÄR? I vår kalender.  är djurvisningar och andra aktiviteter markerade med grön färg.

Gå till kalender och klicka på ett grönfärgat datum för att se vad som händer den dagen.  kalender.

OBS! Det är ej tillåtet att förtära medhavd mat och dryck på Tropicarium.

Torsdagen den 18/4 är sista dagen vår lilla kiosk är öppen, där finns kaffe, kaffebröd och korv.

Fredagen den  19/4 Öppnar Hajkiosken vid Tropicariums entré. Hajkiosken har samma öppettider som Kolmårdens djurpark.

Har ni egen matsäck finns fortfarande möjligheten  att sitta i friska luften utanför Tropicariums entré de dagar Hajkiosken är stängd.