Våra
Djur

Projekt Valhaj

Tropicarium i Kolmården

Valhajen (Rhincodon typus) är världens största haj, och världens största fisk, den längst uppmätta var 12.65 meter lång, och den tyngsta vägde mer än 36 ton (36 000 kilo).

Det är en helt ofarlig haj som aldrig attackerar dykare, och det är ofarligt att snorkla i närheten av en valhaj, även om man bör se upp med stjärtfenan.

Valhajen äter plankton och någon gång småfisk, och den lever i alla planktonrika tropiska och tempererade hav. Eftersom plankton mest finns i de övre lagren i havet så simmar valhajen oftast där, men den kan också dyka ner till 700 meters djup. Livslängden är cirka 70 år.

Valhajen har funnits omkring sextio millioner år på jorden, men upptäcktes och beskrevs först 1828. Den är nu klassad som sårbar av IUCN (International Union for Conservation of Nature) och på Tropicarium kommer vi att starta en insamling för att hjälpa valhajen.

Pga av Coronaviruset pausar vi alla planerade aktiviteter som riskerar att skapa trängsel.

Så fort situationen tillåter drar vi igång igen.

 

Ni behöver inte förboka ett besök på Tropicariet. Vi har drop-in och hittills har vi varken upplevt köer eller trängsel. VÄLKOMNA

 

Sommartid har vi inga djurvisningar men håll utkik till hösten. NÄR? I vår kalender.  är djurvisningar och andra aktiviteter markerade med grön färg.

Gå till kalender och klicka på ett grönfärgat datum för att se vad som händer den dagen.  kalender.

OBS! Det är ej tillåtet att förtära medhavd mat och dryck på Tropicarium.

Är ni sugna på något att äta så är Hajgrillen med glasskiosk vid entrén öppen för säsongen.