Våra
Djur

Projekt Valhaj

Tropicarium i Kolmården

Valhajen (Rhincodon typus) är världens största haj, och världens största fisk, den längst uppmätta var 12.65 meter lång, och den tyngsta vägde mer än 36 ton (36 000 kilo).

Det är en helt ofarlig haj som aldrig attackerar dykare, och det är ofarligt att snorkla i närheten av en valhaj, även om man bör se upp med stjärtfenan.

Valhajen äter plankton och någon gång småfisk, och den lever i alla planktonrika tropiska och tempererade hav. Eftersom plankton mest finns i de övre lagren i havet så simmar valhajen oftast där, men den kan också dyka ner till 700 meters djup. Livslängden är cirka 70 år.

Valhajen har funnits omkring sextio millioner år på jorden, men upptäcktes och beskrevs först 1828. Den är nu klassad som sårbar av IUCN (International Union for Conservation of Nature) och på Tropicarium kommer vi att starta en insamling för att hjälpa valhajen.

Hajarna matas av dykare

Onsdagar  kl 11.00

Missa inte våra populära djurvisningar. NÄR? I vår kalender.  är djurvisningar och andra aktiviteter markerade med grön färg.

Gå till kalender och klicka på ett grönfärgat datum för att se vad som händer den dagen.  kalender.

OBS! Det är ej tillåtet att förtära medhavd mat och dryck på Tropicarium.

Torsdagen den 18/4 är sista dagen vår lilla kiosk är öppen, där finns kaffe, kaffebröd och korv.

Fredagen den  19/4 Öppnar Hajkiosken vid Tropicariums entré. Hajkiosken har samma öppettider som Kolmårdens djurpark.

Har ni egen matsäck finns fortfarande möjligheten  att sitta i friska luften utanför Tropicariums entré de dagar Hajkiosken är stängd.