Våra
Djur

Historia

Louis Jacques Mandé Daguerre uppfann något han kallade Diorama 1822, en rund målning med rörliga figurer som genom olika belysning upplevdes som levande.

Den svenske amatörzoologen och konservatorn Gustaf Kolthoff vidareutvecklade djupverkan i dioramatekniken på Biologiska museet i Stockholm 1893, nedan ses fjällrävar i Lappland.

Diorama Biologiska Museet Stockholm

Konstgjorda naturmiljöer i djurparker började ses först i början av 1900-talet, tack vare djurhandlaren och djurparksdirektören Carl Hagenbeck i Hamburg, Tyskland. Idén hade pionjären Carl Hagenbeck fått under en turné på Völkershauen-tiden vilket resulterade i en konstgjord s.k. 'Nordland-Panorama' som visades på världsutställnningen i Chicago år 1893. I denna transportabla djuranläggning kunde man se ett par isbjörnar, utan galler, bara med en grav emellan, och med fri sikt utan visuell känsla av att djuren var instängda. Att frångå burarna innebar flera fördelar. Inte bara för att man fick råd att ge djuren större ytor, utan också att därigenom t. ex de flocklevande kattdjuren skulle kunna leva socialt normalt. I Hagenbecks planer ingick också att anpassa själva arkitekturen, och ambitionen att visa djuren i en naturligare miljö.

Hagenbecks Felsen

Tanken var att ge anläggningen en konstgjord, men visuellt artriktigare karaktär, med möjlighet att forma berg och klippor, dalar och bäckar, skog och savann i konstgjorda naturmiljöer.

För att förverkliga dessa drömmar letade Carl Hagenbeck upp en schweizisk konstnär. Mannen bakom de konstgjorda klipporna och djuranläggningarna var målaren och bildhuggaren Urs Eggenschwyler, (1849-1923) en Schweizare med kärlek till berg, djur och natur. 1893, 1907, och 1912 byggde Eggenschwyler i djurparken 'Peter och Paul' i St. Gallien i Schweiz, klipporna för Gemsar och Stenbockar. Här provade han ut en betongteknik som skulle möjliggöra utformningen av grottor, bassänger, klippor, gravar, klätterställen, hoppavsatser, m.m. i riktig form, storlek och färg.
Från 1905 arbetade Eggenschwyler i Carl Hagenbecks djurpark i Hamburg-Stellingen med de stora klipporna, och djuranläggningarna. Den 7 Maj 1907 öppnades grindarna för allmänheten, och djurparken blev på kort tid världsberömd och ett föredöme.

Afrikapanoramat är i själva verket fem olika djuranläggningar efter varandra. Längst fram ses ett vattenhål med flamingos, i nästa aläggning syns sebror och antiloper, i den tredje anläggningen lever lejon, och längst bak ser man ett berg med babianer och manfår. Vad man därmot inte ser, är att bakom varje anläggning går besökargångar där publiken promenerar. Varje anläggning sluttar uppför mot bakkanten, och döljer gångarna.

På Tropicarium i Kolmården har vi över 25 års erfarenhet i att gestalta konstjorda naturmiljöer och fortsätter i Carl Hagenbecks legendariska fotspår att utforma miljöer som är artriktiga, funktionella, och ger betraktaren en känsla av att se djuren i en så naturlig miljö som möjligt.

Hajarna matas av dykare

Onsdagar  kl 11.00

Missa inte våra populära djurvisningar. NÄR? I vår kalender.  är djurvisningar och andra aktiviteter markerade med grön färg.

Gå till kalender och klicka på ett grönfärgat datum för att se vad som händer den dagen.  kalender.

OBS! Det är ej tillåtet att förtära medhavd mat och dryck på Tropicarium.

Torsdagen den 18/4 är sista dagen vår lilla kiosk är öppen, där finns kaffe, kaffebröd och korv.

Fredagen den  19/4 Öppnar Hajkiosken vid Tropicariums entré. Hajkiosken har samma öppettider som Kolmårdens djurpark.

Har ni egen matsäck finns fortfarande möjligheten  att sitta i friska luften utanför Tropicariums entré de dagar Hajkiosken är stängd.