Våra
Djur

Tropicariums historia - Innovativt centrum

Tropicarium i Kolmården

Kolmårdens Tropicarium är ett av Sveriges största tropikhus med över 2000 m2 utställningsyta, öppet alla dagar utom julafton.

Kolmårdens Terrarium byggdes 1972 utanför Kolmårdens Djurpark, och såldes till familjen Farkasdi 1989. De nya ägarna ändrade namnet till Kolmårdens Tropicarium och utvidgade antalet arter. Den största attraktionen är hajakvariet med ca. 500 000 liter vatten, där en mängd korallfiskar och tre olika hajarter lever.

Stig Gustavsson började det hela på Arlanda. Stig Gustavsson var pionjären som kom att starta Arlanda terrariet på 60-talet. 1972 fick han möjligheten att ta över den gamla lanthandeln utanför Kolmårdens Djurpark och att starta Kolmårdens terrarium. Detta var fröt till det vi idag känner till som Tropicarium. Faktum är att mitt i den komplexa byggnaden kan man än idag urskilja den gamla lanthandeln, om än svårligen...

Familjen Farkasdi

1989 var året terrariet köptes av familjen Farkasdi och då verksamheten tog ett nytt språng och genomgick en otrolig förvandling. Från att ha varit en utställning med nästan bara ormar och fåglar till att bli en modern tropikanläggning i världsklass med hajar som huvudattraktion. Vi hade målet klart för oss redan innan arbetet hunnit börja, vi ville skapa en unik upplevelse, Kolmårdens Tropicarium, en vandring från regnskog till hav. Kalle Farkasdis visioner innebar ett hårt men samtidigt spännande arbete och förändringarna lät inte vänta på sig. Den tidigare stora fågelvoljären fick nu helt enkelt bli ett hajakvarium!! Den jättelika ormavdelningen halverades, för att lämna plats åt den nya akvarieavdelningen som kom att rymma totalt en miljon liter vatten.

Ett mindre fågelrum fick nu istället bli hem åt en familj med busiga marmosettapor. Ingen del lämnades orörd. aligatordamen var nästa anhalt. Kalle Farkasdis vision innefattade ett konstgjort regnoväder och så skulle det bli. Problemen löstes ett efter ett. , regn och åskmuller, alla delar hade sina svårigheter.  Och hela Tropicariet förändras ständigt, utvecklas, förbättras, och kolmårdens Tropicarium blir aldrig färdigt. I naturen sker en ständig förändring och så är det även hos oss. Papegojan gnager , pytonormen lägger ägg, alligatorn växer, hajen äter mer, apan får ungar. Denna naturliga förändring leder till att du som besökare kan komma hit gång på gång, och alltid uppleva något nytt!
När vi började med renoveringsarbetet den där dagen i januari kunde man svårligen överblicka omfattningen och resultatet som det skulle leda till. Nu, mer än ett decenium senare, kan man inte annat än förundras.

VÄLKOMMEN TILL KOLMÅRDENS AKVARIUM OCH REGNSKOG FÖR EN SPÄNNANDE VANDRING FRÅN REGNSKOG TILL HAV!

Stefan Farkasdi

Hajarna matas av dykare

Onsdagar  kl 11.00

Missa inte våra populära djurvisningar. NÄR? I vår kalender.  är djurvisningar och andra aktiviteter markerade med grön färg.

Gå till kalender och klicka på ett grönfärgat datum för att se vad som händer den dagen.  kalender.

OBS! Det är ej tillåtet att förtära medhavd mat och dryck på Tropicarium.

Torsdagen den 18/4 är sista dagen vår lilla kiosk är öppen, där finns kaffe, kaffebröd och korv.

Fredagen den  19/4 Öppnar Hajkiosken vid Tropicariums entré. Hajkiosken har samma öppettider som Kolmårdens djurpark.

Har ni egen matsäck finns fortfarande möjligheten  att sitta i friska luften utanför Tropicariums entré de dagar Hajkiosken är stängd.