Våra
Djur

Våra djur

OBS! Kolmårdens akvarium och regnskog är en dynamisk utställning som ständigt förändras. Ibland bli djur sjuka, de åldras och avlider. Av olika skäl reserverar vi oss för att felaktigheter kan finnas i vår information på hemsidan. Om ni vill komma hit för att titta på en specifik djurart så vänligen kontakta oss innan besöket för att säkerställa att vi har just de djuren i utställningen.

 

Kolmårdens Tropicarium har många djurarter. Bara av ryggradsdjur brukar vi ha minst 140 arter. Av de ryggradslösa djuren ser du fågelspindlar, skorpioner och 50 arter av levande kolonier av koralldjur, som Stenkoraller (de som bildar korallreven) och anemoner.

I våra akvarium simmar över 100 arter fiskar från sverige och tropiska länder. Av broskfiskar håller vi tre arter av hajar som brunbandad bambuhaj, sandtigerhaj och sköterskehaj, samt fyra arter rockor som hajrocka och stingrockor.

Jordens artrikaste grupp av ryggradsdjur är benfiskar, vilka både lever i bräckt-, söt-, och saltvatten. Du ser här särskilt stora exemplar av vanliga akvariefiskar som barber, ciklider, grönlingar, karpfiskar, labyrintfiskar, tetror, och ungfödare, men även lite ovanligare som, malar, elål, korallrevsfiskar, sötvattensstingrockor och pirayor.

Bland våra groddjur kan nämnas ett flertal arter av  pilgiftsgrodor, paddor och salamandrar.

Tropicarium är kanske mest känt för sina reptiler. Reptilavdelningen, som är sveriges största, består av: Alligatorer, sköldpaddor, ormar och ödlor. Våra alligatorer visas i alligatorträsket som efterliknar en träskskogsmiljö där åskoväder brakar loss varje hel och halv timme.

Ödlor representeras av Gripsvansskink, Blåtungad skink, Grön vattenagam, Gilaödlor, Hjälmbasilisk (jesusödla), Geckoödlor och Gröna leguaner.

Vi har ett dussintal arter sköldpaddor, däribland Alligatorsnappsköldpadda.

Av ormar visar vi 17 arter: Vattensnok, Inlandstaipan, Gabonhuggorm, Svart mamba, Kungskobra, Kungsboa, Falsk vattenkobra, Skogsskallerorm, Östlig Diamantskallerorm, Vattenmockasin, Bushmaster, Ridleys råttsnok, Nätpyton, Vietnamesisk noshornssnok, Grön trädpyton, Rutpyton och Boomslang

Blågula aror, en av de större papegojarterna, sitter i träden i en pinchéapornas djungel som du kan gå genom.

Vi har fyra olika arter av däggdjur i utställningen: Surikater, Marmosettapa och Dvärgsilkesapa .

 

Hajarna matas av dykare

Onsdagar  kl 11.00

I helgen startar vi upp våra populära djurvisningar igen. NÄR? kan ni se i vår kalender.

Vår lilla kiosk är åter öppen, där finns kaffe, kaffebröd och korv.

OBS! Det är ej tillåtet att förtära medhavd mat och dryck på Tropicarium.

Har ni egen matsäck finns det möjlighet att sitta i friska luften utanför Tropicariums entré.