Våra
Djur

Kungskobra

Kungskobra tillhör Kobror (Naja, Boulengerina, Aspidelaps, Pseudohaje, Paranaja multifasciata, Ophiophagus hannah, Hemachatus haemachatus.)

Tillbaka till Kobror

Kungskobra (Ophiophagus hannah)

Tillhör Kobror

Kroppslängd: 5,7 m

Kroppsvikt: 20 kg

Utbredning: Asien: från Indien och Kina ner till de indonesiska öarna

Biotop: nära vatten i olika skogsmiljöer och mangroveträsk.

Föda: äter både både giftiga och ogiftiga ormar, men den livnär sig också på gnagare, ödlor, och andra ryggradsdjur.

Övrigt: Kungskobran är den längsta och en av de tyngsta giftormarna i världen. Nedan bilder på vår förra kungskobra "kungen", som nu bor i Hagenbecks djurpark i Hamburg. Vi tror att den med en längd på 3.80 m och 9 kg vikt i april 2007 var europas största kungskobra.

Övrig fakta

Kungskobran är den längsta och en av de tyngsta giftormarna
i världen. En vuxen individ kan bli över 5 meter lång.
När den känner sig trängd spänner den ut nackskölden i
klassiskt kobramanér och reser framdelen av kroppen.
I vissa fall kan huvudet vara upplyft 1,5 meter över marken.

Kungskobran är aktiv under dagen och uppehåller sig nära
vattten i olika skogsmiljöer och mangroveträsk. Födan består
av andra reptiler och då i synnerhet andra ormar, både giftiga
och ogiftiga.

Teckningen hos vuxna djur varierar mellan olika individer och
utbredningsområden. Kungskobran kan vara brun, gul,
olivgrön och vissa kobror från Burma och Thailand har
tvärgående band på kroppens bakdel. Unga kungskobror
är svarta med tvärgående ljusa band.

 Tropicarium har drop in alla dagar året runt! Varmt välkomna!  

Ingen förbokning krävs för att besöka Tropicarium. Du köper dina biljetter på plats i vår entré.