Våra
Djur

Däggdjur

Däggdjur tillhör Ryggradsjur (Vertebrata)

Tillbaka till Ryggradsjur

Däggdjur (Mammalia)

Tillhör Ryggradsjur

Läs vidare om Däggdjur:
Primater | Manguster |

Övrig fakta

Däggdjur (Mammalia) är en grupp ryggradsdjur som kännetecknas av att honorna har mjölkkörtlar som producerar mjölk till nyfödda ungar, som diar (äldre svenska: däggar) sin mor, av päls på kroppen och att de är varmblodiga.

Däggdjurens hjärna reglerar system för reglering av kroppsvärme och blodcirkulation. De har hjärtan med fyra kammare. Alla däggdjur har tre hörselben i mellanörat och en underkäke bestående av ett ben på varje sida.

Det finns ungefär 5 500 arter av däggdjur, fördelade på cirka 1 200 genus, 152 familer och upp till 46 ordningar, lite beroende på vilket klassifikationssystem som används.

Det största däggdjuret, blåvalen, kan bli 30 meter långt och väga 150 ton, medan de minsta däggdjuren är bara 3 cm långa. Som en jämförelse kan nämnas att det finns ca 530 kända dinosariesläkten av ett uppskattat totalt antal på ca 1850.

DNA-studier visar att däggdjuren är äldre än vad man förut trott, de beräknas numera ha utvecklats redan för 220 miljoner år sedan.

Hajarna matas av dykare

Onsdagar  kl 11.00

Missa inte våra populära djurvisningar. NÄR? I vår kalender.  är djurvisningar och andra aktiviteter markerade med grön färg.

Gå till kalender och klicka på ett grönfärgat datum för att se vad som händer den dagen.  kalender.

OBS! Det är ej tillåtet att förtära medhavd mat och dryck på Tropicarium.

Torsdagen den 18/4 är sista dagen vår lilla kiosk är öppen, där finns kaffe, kaffebröd och korv.

Fredagen den  19/4 Öppnar Hajkiosken vid Tropicariums entré. Hajkiosken har samma öppettider som Kolmårdens djurpark.

Har ni egen matsäck finns fortfarande möjligheten  att sitta i friska luften utanför Tropicariums entré de dagar Hajkiosken är stängd.