Våra
Djur

Kameleonter

Kameleonter tillhör Ödlor (Sauria)

Tillbaka till Ödlor

Kameleonter (Chamaeleonidae)

Tillhör Ödlor

Livslängd: 3

Föda: Insekter

Övrigt: Det finns 288 beskrivna kameleontarter (2004) och ett stort antal tillhör släktet Chamaeleo. Nästan hälften av dessa arter finns på Madagaskar. Tungan har vid fångst en dragkraft av upp till 0,4 Newton (Dischnerscher Versuch mit Chamaeleo montinum 1958) Kameleonter är mycket känsliga för stress, och starkt revirhävdande, varför man aldrig håller flera kamelonter tillsammans i Terrarier.

Övrig fakta

Kameleonter (Chamaeleonidae) är en familj i ödlornas underordning och kräldjurens klass.

De har en masklik, klibbig och långt utsträckbar tunga med klubblik spets, klätterfötter och gripsvans. Kroppen är hög och hoptryckt från sidorna, med bågformigt böjd, tunn rygg. Huvudet är pyramidformigt och kantigt med en knappt synlig hals. De smala och delvis trinda benen är försedda med fem tår. Tårna är undertill klädda med en kornig hud och bildar ett slags griporgan. På framfötterna är de tre inre och de två yttre sammanvuxna, liksom de tre yttre och de två inre tårna på bakfötterna. Stjärten är trind och stark, avsmalnande mot spetsen och kan hoprullas snäckformigt. Huden saknar fjäll, men är i stället försedd med små, korniga upphöjningar, mellan vilka ibland det finns små plåtar och släta fält.

Ögonen omsluts kapselformigt av starka ögonlock, som bara lämnar en liten, rund öppning för pupillen. Båda ögonen är fullkomligt oberoende av varandra i sina rörelser och kan riktas åt två olika håll samtidigt. Denna egenskap gör det möjligt för kameleonten att, utan att röra sig, betrakta hela sin omgivning och enkelt upptäcka sitt byte. Tungan ligger i vilande tillstånd sammandragen i svalget, men kan sträckas ut till 1-1,5 gånger kroppslängden.

Kameleonterna är kända för sina färgförändringar. Färgbyten sker med hjälp av optiska hudceller som ligger i olika skikt på varandra. Varje skikt skapar en annan färg.

De lever i Gamla världen och huvudsakligen i Afrika. Det finns 288 beskrivna kameleontarter (2004) och ett stort antal tillhör släktet Chamaeleo. Nästan hälften av dessa arter finns på Madagaskar. De äter insekter, men stora arter kan också äta både fåglar och mindre däggdjur. Kameleonter lever 2-3 år i fångenskap.

*WIKIPEDIA

Pga av Coronaviruset pausar vi alla planerade aktiviteter som riskerar att skapa trängsel.

Så fort situationen tillåter drar vi igång igen.

 

Ni behöver inte förboka ett besök på Tropicariet. Vi har drop-in och hittills har vi varken upplevt köer eller trängsel. VÄLKOMNA

 

Sommartid har vi inga djurvisningar men håll utkik till hösten. NÄR? I vår kalender.  är djurvisningar och andra aktiviteter markerade med grön färg.

Gå till kalender och klicka på ett grönfärgat datum för att se vad som händer den dagen.  kalender.

OBS! Det är ej tillåtet att förtära medhavd mat och dryck på Tropicarium.

Är ni sugna på något att äta så är Hajgrillen med glasskiosk vid entrén öppen för säsongen.