Våra
Djur

Surikat

Surikat tillhör Manguster (Herpestidae)

Tillbaka till Manguster

Surikat (Suricata suricatta)

Tillhör Manguster

Kroppslängd: 55

Kroppsvikt: 970 g

Livslängd: 14

Utbredning: Kalahariöknen i Botswana, namiböknen i Nabibia, sydvästra Angola och Sydafrika.

Biotop: Savanner och halvöknar

Föda: består till nästan 90 procent av insekter och därtill kommer mindre fåglar, ödlor och deras ägg.

Övrigt: Figuren Timon i filmen Lejonkungen är en surikat.Det finns tre underarter: Suricata suricatta, Siricata suricata suricatta, Majoriae suricata suricatta iona

Övrig fakta

Surikater lever i kolonier med 10-50 individer, ledda av en dominant hona och hane, vilka får de flesta ungarna. Surikater kan få upp till tre kullar per år, varje kull består av 1-5 ungar. Dräktighetstiden är ca 77 dagar, och de första fyra veckorna bor ungarna med honan i hålorna. När ungarna är redo att följa med ut har de alltid en vuxen medlem av flocken som ständig följeslagare, livvakt och lärare. De är självständiga vid 3 månader och könsmogna vid ett års ålder.

Även om Surikater är bra på att gräva, så tar de ofta över hålor grävda av jordekorrar. Någon gång händer det att de delar hålorna med gul mungo, men oftast är de ensamma om sitt revir.

Någon i flocken håller vakt, och när en surikat tar över uppdraget, ställer de sig så högt de kan, och skäller till en gång. Så länge vakten inte ser något misstänkt, så avger den då och då ett litet brummande, men när något hotar flocken utstöter vakten en vissling eller ett skall, och olka ljud används för att markera att en fiende närmar sig från luften, eller på marken.
Vid denna varningssignal flyr de flesta i flocken ner i närmsta hål, eftersom de oftast är säkra i hålorna, dit bara ormar och andra smådjur kan ta sig in.

Surikater är immuna mot en del gift; de är immuna mot det mycket starka giftet från skorpionerna i Kalahariöknen och mot en del ormgift.

En stor del av flockens tid går åt till att leka eller leta efter hudparasiter på varandra.

 Tropicarium har drop in alla dagar året runt! Varmt välkomna!  

Ingen förbokning krävs för att besöka Tropicarium. Du köper dina biljetter på plats i vår entré.