Våra
Djur

Hajar

Hajar tillhör Hajar (Selachimorpha)

Tillbaka till Hajar

Hajar ()

Tillhör Hajar

Övrig fakta

Hajar är en typ av broskfiskar. Det finns nästan 400 klassifierade arter av hajar. De lever i huvudsak i havet men ett fåtal hajarter klarar sig bra även i sötvatten. De flesta hajar är mindre än 3 m men storleken varierar mycket mellan olika arter av hajar. Från pygmépigghajen på 25 cm till 18 meter långa valhajar som lever enbart av plankton. Mest känd är kanske vithajen, som ibland har attackerat och dödat badande människor. Andra kända arter är tigerhaj, tjurhaj, flera arter hammarhaj och gråhaj. Vetenskapligt sett är dock citronhajen den mest studerade.

Just nu dödas cirka 100 miljoner hajar per år. En del forskare menar att vissa arter minskar med 2% per år.

Oprovocerade hajattacker är incidenter mellan hajar och levande människor i hajens naturliga miljö, utan att hajen har blivit retad. Hajattacker på dykare, hajar som sköts om i bassänger, eller attacker som inträffar då man bärgar döda människor kallas i dessa sammanhang inte för oprovocerade hajattacker. En provocerad hajattack är då en människa initierar en fysisk kontakt med en haj, till exempel en dykare som rör vid hajen eller en fiskare som tar bort en haj från fiskenät. Antalet hajattacker per år ligger omkring 500-600, men dessa är inte exakta siffror då inte alla länder registrerar hajattacker. Antalet oprovocerade hajattacker har ökat med samma hastighet över århundradet. Det är bara ett fåtal attacker som leder till dödsfall.

Statistiskt sett är det ytterst osannolikt att bli attackerad av en haj och mycket troligare att dö av solsting på stranden. Ett tiotal arter anses ha attackerat människor med allvarligare följder och endast 4 arter har bevisligen dödat människor, vithajen, tigerhajen, tjurhajen och den vitspetsade högsjöhajen.

Ichthyologiavdelningen vid Floridas naturhistoriska museum hyser det Internationella hajattackarkivet, som har information om hajattacker i världen, främst i västvärlden.

*WIKIPEDIA

Hajarna matas av dykare

Onsdagar  kl 11.00

Missa inte våra populära djurvisningar. NÄR? I vår kalender.  är djurvisningar och andra aktiviteter markerade med grön färg.

Gå till kalender och klicka på ett grönfärgat datum för att se vad som händer den dagen.  kalender.

OBS! Det är ej tillåtet att förtära medhavd mat och dryck på Tropicarium.

Torsdagen den 18/4 är sista dagen vår lilla kiosk är öppen, där finns kaffe, kaffebröd och korv.

Fredagen den  19/4 Öppnar Hajkiosken vid Tropicariums entré. Hajkiosken har samma öppettider som Kolmårdens djurpark.

Har ni egen matsäck finns fortfarande möjligheten  att sitta i friska luften utanför Tropicariums entré de dagar Hajkiosken är stängd.