Våra
Djur

Sexstråliga koralldjur

Sexstråliga koralldjur tillhör Koralldjur (Anthozoa)

Tillbaka till Koralldjur

Sexstråliga koralldjur (Hexacorallia)

Tillhör Koralldjur

Läs vidare om Sexstråliga koralldjur:
Anemoner | Stenkoraller |

Övrig fakta

Gruppen koralldjur inkluderar de revbyggande hermatypiska koraller som kan hittas i de tropiska oceanerna, dessa tillhör underklassen Zoantharia till ordningen Scleractinia (tidigare Madreporaria). Sistnämnda kan också kallas steniga koraller eftersom den levande vävnaden tunt täcker ett skelett som är sammansatt av kalciumkarbonat. En koralls huvud är bildat av många individuella polyper, där varje polyp bara är ett par millimeter i diameter. Polypkolonierna fungerar i huvudsak som en organism genom att dela näringsämnen via ett välutvecklat gastrovaskulärt nätverk, och polyperna är kloner där varje polyp har samma genetiska struktur. Varje polypgeneration växer på skelettet till de tidigare generationerna och bildar därmed en struktur som har en karakteristisk form för arten, men som kan vara påverkad av miljön den lever i.

De hermatypiska korallerna skaffar sig mycket av de näringsämnen de behöver från symbiotiska encelliga alger kallade zooxanthellae, och är därför beroende av solljus. Som ett resultat av denna mutualism finner man ofta dessa koraller nära vattenytan, men i klart vatten kan de växa på ända ner till 60 meters djup.

Koraller förökar sig genom att många koraller av samma art i en region släpper ut gameter samtidigt över en period på en eller ett par nätter vid fullmåne.

Koraller kan vara känsliga för miljöförändringar och är därför generellt skyddade av miljölagar. Ett korallrev kan bli övervuxet av alger om det är för mycket näringsämnen i vattnet. Koraller kan också dö av temperaturförändringar på bara ett par grader eller om saliniteten i vattnet sjunker. Som ett tidigt symptom på miljöförändringar så släpper korallen ut sina zooxanthellae, och utan dessa är korallen färglös och det vita skelettet av kalciumkarbonat skiner igenom. Detta fenomen kallas för korallblekning.

*WIKIPEDIA

 Tropicarium har drop in alla dagar året runt! Varmt välkomna!  

Ingen förbokning krävs för att besöka Tropicarium. Du köper dina biljetter på plats i vår entré.