top of page

Följ med in

Bakom kulisserna

Det händer mycket på Tropicarium bakom kulisserna, varje dag, året om. Här visar vi en del av det arbetet.

IMG_0645_edited.jpg

Tropicarium Rescue Center

På Tropicarium i Kolmården finns ett av Nordens största rescue-centers för hotade djur som beslagtagits av myndigheterna. Varje år tar vi emot hundratals djur som räddats undan smuggling eller vanvård. Arbetet sker i nära samverkan med Polisen, Tullen och Naturvårdsverket och möjliggör deras arbete för att skydda utrotningshotade arter.

Konstgjorda miljöer

På Tropicarium bygger vi naturtrogna 

djuranläggningar i djurparker och offentliga miljöer. Vi tycker det pedagogiska budskapet att visa djuren i naturliga miljöer är viktigt, precis som att det bidrar till djurens trivsel. Alla miljöer på Tropicarium har vi byggt från grunden, precis som hela Tropicarium i Budapest och Himmelstalundsgymnasiets reptilavdelning. På flera håll i världen kan du se konstgjorda berg, träd och koraller från Kolmården.

IMG_3478.JPG

Veterinärvård

Veterinärvård bedrivs på plats av Tropicariums veterinärer Ceasar Guevara och Bengt Röken samt på djurparkens veterinärklinik.

IMG_1437.HEIC

Energiarbete

För att driva en av Sveriges mest omfattande och komplexa tropiska anläggningar som kräver såväl låga som höga temperaturer utefter djurens unika behov behövs mycket energi. 

Uppvärmning och kylning av Tropicarium sker med hjälp av  bergvärme och luftvärmepumpar och elen tas bland annat från egna solpaneler på taket. Arbetet med att energiomptimera Tropicarium drivs i samarbete med Energikontroll i Norrköping.

IMG_1437.HEIC

Djur- och anläggningsskötsel

Tillsammans är vi tio djurvårdare och tekniker som arbetar för att ta hand om hundratals olika djurarter och deras miljöer här på Tropicarium. Arbetet kräver bred kompetens och kunskap om allt från avancerade vattenreningssystem till hantering av världens giftigaste ormar.

IMG_0888.HEIC

Forskning & utbildning

En viktig uppgift som djurpark är att bidra till forskning och utbildning. På Tropicarium bidrar vi till olika typer av forskning genom att ställa våra anläggningar och djur till förfogande för externa forskare och studenter. På bilden ses en krokodil skiktröntgas som en del i ett forskningsprojekt för att förstå krokodilernas unika hörsel. Projektet hoppas på sikt kunna hjälpa hörselskadade människor återfå förlorad hörsel.

Varje år kommer hundratals skolklasser till Tropicarium för att delta i våra utbildningsprogram med fokus på etologi, djurskötsel eller hotade arter.

Här kan du läsa våra senaste forskningsrapporter.

bottom of page